• Munkavédelem - Tűzvédelem
  • +36 70 204 3908
HACCP

 

MI A HACCP?

Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok).

Mi a HACCP jelentése?

A HACCP olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a teljes körű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Célja a megelőzés

A HACCP nemzetközi, Magyarországon kötelező (hatóság által ellenőrzött) élelmiszerbiztonsági rendszer.

 

Kinek kötelező a törvények szerint?

Az élelmiszerlánc minden tagjának ki kell építeni, be kell vezetni és működtetni kell a HACCP rendszert.

  • Élelmiszerkereskedések
  • Feldolgozók
  • Élelmiszeripari gyártók
  • Vendéglátóipari egységek
  • Közétkeztetés

 

A HACCP rendszer 7 alapelve:

  • A veszélyek megállapítása, gyakorisága.
  • A kritikus szabályozási (ellenőrzési) pontok (CCP) meghatározása.
  • A szabályozási módszerek meghatározása
  • A felügyeleti eljárások kidolgozása és bevezetése.
  • A helyesbítő intézkedések elkészítése.
  • Az igazolásra szolgáló eljárások megállapítása, annak megerősítésére, hogy a HACCP-rendszer hatékonyan működik
  • Dokumentáció elkészítése.

A rendszer megköveteli a belső auditot ( éves felülvizsgálatot) és az oktatásokat!