Emelőgép kezelők új képzési szabályai

Építő- és anyagmozgató gép kezelője = EMELŐGÉPKEZELŐ (kivéve targonca)

OKJ 32 582 02

A szakminisztérium a 17/2010. (XI.25.) NFM rendelettel megszüntette a Könnyűgépkezelő és Nehézgépkezelő szakképesítéseket.
 

Helyükbe a kezelni kívánt géptől függően az alábbi végzettségek léptek:

 • Targoncavezető,
 • Emelőgépkezelő (kivéve targonca),
 • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
 • Energiaátalakító-berendezése kezelője,
 • Alapozás, közmű- és fenntartási-gép kezelő,
 • Útépítő- és karbantartógép kezelő,
 • Építési anyagelőkészítő gép kezelője,

 

Mindegyik szakképesítés-elágazás (Targoncavezető, Emelőgépkezelő (kivéve targonca), Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő, stb…) OKJ-s végzettséget ad, ami megfelel az Emelőgép Biztonsági Szabályzat előírásainak.

Egyes esetekben a jogszabály az OKJ-s végzettségen felül a munkavégzéshez előírja a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiadott "gépkezelői jogosítvány" szükségességét is.

Miért szükséges a kezelői jogosultság?

 1. Magas kockázattal járó tevékenységek közé tartózik nagy terhek mozgatása ezért megfelelő képzettség gyakorlat ismeret szükséges a kezelőnek. A munkáltató részéről fontos hogy egy jelentősen nagy értékű gépet megfelelő ismeretekkel és képzettséggel rendelkező munkavállaló kezeljen. Egy kezelési hiba mulasztás nagy károkat okozhat és komoly baleseti veszéllyel jár.
 2. Továbbá mert az  emelőgép biztonsági szabályzat államilag elismert szakképzettséghez köti a tevékenységet.
 3. Más jogszabály  is képzettséget ír elő az emelőgép kezeléséhez.
 4. A munka egészséget nem veszélyeztet biztonságos elvégzéséhez megfelelő számú és szakképzettségű személyt kell biztosítani a  munkavédelmi törvény alapján is.

Ki lehet emelőgép kezelő?

 • aki 18 életévét betöltötte vagy szakmunkás
 • rendelkezik  érvényes -előzetes,időszakos-munkaköri alkalmassági vizsgálattal
 • az emelőgép kezelésére államilag elismert szakképzettséget szerzett

Minden emelőgéphez szükséges szakképzettség?

 • Minden emelőgép kezeléséhez szükséges kezelői jogosultság, a gépi meghajtású emelőgép és emelő szerkezet kezeléséhez államilag elismert OKJ képzettség szükséges. Ide tartoznak az építőiparban használatos építési-személy és teheremelők,építési teheremelő,mozgó munkaállványok. Amennyiben földmunkagépet használnak emelésre akkor az is.
 • A jelenleg megszerezhető emelőgép kezelői képzettségeket az országos képzési jegyzékben megtalálod.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

FIGYELEM!
A hatályos jogszabály, vagyis a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet szerint, a korábbi 6/1980. (I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kiadott „Építőgépkezelői jogosítvány” (mustársárga jogosítvány) csak a már bejegyzett géptípus kezelésére jogosít 2015. december 31-ig.
 
Korábban az Építőgépkezelői jogosítványba konkrét géptípusokat jegyeztek be (pl. 3332 - elektromos villás targonca 5t alatt), és csak azokkal a géptípusokkal lehetett dolgozni, ami a jogosítványban szerepelt.
Azonban a 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet hatályba lépését követően az új Gépkezelő jogosítványba már gépcsoportokat jegyeznek be, ennek megfelelően, a jogosítványba bejegyzett gépcsoporthoz tartozó összes gépet lehet vezetni.
 
A jogszabály következő targonca gépcsoportokat különbözteti meg:

 • vezetőüléses targonca
 • vezetőállásos targonca
 • gyalogkíséretű targonca

 
Tehát jelenleg, ha egy munkavállaló egy vezetőüléses targoncára gépkezelői vizsgát tesz, akkor mindegy, hogy a targonca elektromos, gázos vagy dízel, mindegy hogy homlokvillás vagy oldalvillás, mindegy hogy mekkora súlyt emel, a vizsgát követően minden „üléses” targoncát jogosult vezetni.
Ha vizsgát tesz gyalogkíséretű targoncára, akkor pedig minden gyalogkíséretű targoncát kezelhet.
 
Vagyis:

Minden targoncavezetőnek szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie. Ez lehet a korábban megszerzett Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő, illetve Targoncavezető OKJ-s végzettség.

Amennyiben ezen OKJ-s végzettségek valamelyikével nem rendelkezik, akkor először a Targoncavezető OKJ-s szakképesítést kell megszerezni, majd ezt követően kerülhet sor az NKH-s gyakorlati vizsgára a gépkezelő jogosítványért.

A 2009. előtt kiadott építőgépkezelő jogosítvánnyal a jogszabály szerint azt és csakis azt a gépet jogosult vezetni 2015. december 31-ig, amely géptípus be van jegyezve (Ekkor is kötelező a munkavégzéshez az OKJ-s bizonyítvány megléte és az érvényes orvosi bejegyzés a jogosítványba).

Forrás anyag: http://www.treningstudio.hu/hasznos_tudnivalok