Targonca kezelők új képzése

Gépkezelő jogosítvány + Munkagép kezelő OKJ-s bizonyítvány = jogszabálynak megfelelő érvényes szakképesítés

Régen:

Régen az építőgépeket elsődlegesen nehézgép, könnyűgép és kisgép kategóriákba sorolták, illetve ezen belül is még több tulajdonság szerint csoportosították. Ugyanígy a targoncákat is megkülönböztették erőforrás, emelési magasság, terhelhetőség alapján. Így külön vizsgát kellett tenni a dízeles elektromos, gázüzemű targoncákra, szállító és magasemelő típusokra stb. Minden konkrét típusra külön kellett vizsgázni, s ezt bejegyezték a gépkezelői jogosítványba. Ez a mustársárga színű igazolvány volt. 

 

Most: 

A korábbi rendszert 2009-ben hatályon kívül helyezték.
Targoncára és más emelő- és rakodógépekre ez a régi jogosítvány csak 2015. december 31-ig volt érvényes. Addig még ezzel is lehet dolgozni, de 2016-tól január 1.-től már mindenképpen szükséges volt és azóta is szükséges az új igazolvány kiváltása.

Tehát annak is, aki ma rendelkezik régi gépkezelői jogosítvánnyal, targonca és egyéb emelő-, rakodógépek kezeléséhez ki kell váltania az újat.

Újra le kell tennie a gyakorlati vizsgákat a kiválasztott géptípusokra.

Az OKJ vizsga kötelező az új NKH gépkezelő jogosítványhoz. Ma már nincs nem OKJ-s elméleti tanfolyam. Aki tehát régen nem OKJ-s elméleti tanfolyamot végzett, annak most az OKJ-sat is el kell végeznie. Aki letette korábban az OKJ-vizsgát és az megfelel a mai elvárásoknak, annak elméletből nem kell újra vizsgáznia és tanfolyamra mennie.

De miért van külön OKJ gépkezelő tanfolyam és hatósági NKH vizsga?

A lényeg: az OKJ képesítés egy szakmát ad, az NKH vizsga pedig ahhoz a jogosítványt. A targonca jogsi nélkül csak a saját udvarunkon pakolgatjuk a raklapok A-ból B-be, de a közlekedésbe bekapcsolódó eszközt nem érinthetjük. Magyarán a munkavégzéshez szükséges a hatósági NKH gépkezelő jogosítvány.

Ennek hiányában nem csak a munkáltató számíthat pénzbírságra, hanem a munkavállaló is. A jogosítvány nélküli balesetek esetén kialakuló jogi helyzetről már nem is beszélve.

 

2010.07.22-től megszüntették a nehézgépkezelő és a könnyűgépkezelő OKJ-s képzés megszerzésének lehetőségét, és helyettük bevezették az alábbi rész-szakképesítéseket:

 • Targoncavezető
 • Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
 • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
 • Építési anyag-előkészítő gép kezelő
 • Alapozás, közmű- és fenntartási gép kezelő
 • Energiaátalakító-berendezés kezelő

Targonca kezelők új képesítéséről szóló előírás a 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint egyes, szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről.

2015. december 31-től, nem kezelhetnek emelőgépet azok a gépkezelők, akik könnyű, vagy nehézgépkezelői vizsgával és több éves tapasztalattal, de OKJ képesítéssel  nem  rendelkeznek. A módosítás célja az Unión belüli egyesítés. Az Uniós országokban egységesen érvényes lesz a jogosítvány. Aki a szakképesítését OKJ-s tanfolyamon szerezték, azoknak csak gyakorlati vizsgát kell tenni, aki nem rendelkezik OKJ vizsgával, annak azt is pótolnia kell.

2016. június 30-tól a régi gépkezelői jogosítványok elévültek!

A 40/2009. KHEM rendelet szerint gépkezelői jogosítvány nem mentesít a megfelelő gépkezelői OKJ-s végzettség megszerzése alól, vagyis mindkét végzettséget meg kell szerezni!

Targoncavezető jogosítvány  OKJ száma: 32 582 02

Három féle targonca-gépcsoportot különböztetünk meg:

Vezetőüléses targonca (3324)
Targonca kezelő képzés
Gyalogkiséretű targonca (3312)
Targonca kezelő képzés
Vezetőállásos targonca (3313)
Targonca kezelő képzés

 

A targoncavezetői tanfolyam elvégzésének előfeltételei:

 • 18 éves életkor
 • minimum 8 általános iskolai végzettség
 • egészségügyi alkalmassági vizsgálat megléte

 

Emelőgépkezelő (kivéve targonca) szakmairány (OKJ 32 582 02)

 1. Gépjármű emelő-hátfalak (4213)
 2. Mobil szerelő kosár (4223)
 3. Hidraulikus szerelőkosaras gépjármű (4224)
 4. Autódaru (4411)
 5. Járműre szerelt daru (4451)
 6. Konténeremelő (4374)
 7. Mobil szerelő állvány (4221)
 8. Lánctalpas daru (4431)